Чланице мреже

Сунце нам је заједничко Требиње

Sunce nam je zajedničko Trebinje

Удружење родитеља дјеце и омладине са посебним потребама „Сунце нам је заједничко“ је Удружење грађана, основано 01.07.1998. године ради стварања и унапређења услова за пружање свих врста помоћи дјеци и омладини са посебним потребама. Оснивачи су група родитеља дјеце са посебним потребама и професионалци који раде са дјецом са посебним потребама. Удружење на добровољној основи окупља родитеље и старатеље дјеце и омладине са посебним потребама, стручне раднике и друге заинтересоване особе ради њиховог ангажовања на рјешавању проблема дјеце и омладине са посебним потребама.

Мисија Удужења је да, кроз партнерски однос родитеља и стручњака, помаже дјеци и омладини са посебним потребама да развију своје потенцијале с циљем лакшег и бржег укључивања у живот заједнице.

Главни циљеви Удружења су:

  • психосоцијална подршка дјеци и омладини са посебним потребама
  • узајамна подршка родитеља и стручнајка
  • радноокупациона терапија дјеце и омладине са посебним потребама
  • интеграција дјеце и омладине са посебним потребама у заједници
  • поштовање дјечијих права на основу Конвенције о правима дјетета УН (члан 23)
  • материјална подршка породицама дјеце и омладине са посебним потрбама.

Активности Удружења се, уопштено, односе на област дјечијих људских  права, интеграције, подизања свијести, социјализације, рехабилитације, превенције, живота у породици, информисања, партнерства, развоја волонтеризма, одгоја и образовања, запошљавања, материјалне подршке, рекреације и спорта, самоорганизовања, развоја капацитета, радне окупације, здравствене заштите и дневног збрињавања.

Услуге које чланови Удружења могу да остваре  су: психосоцијална подршка  радна терапија/окупација корисника-штићеника  у радноокупационим радионицама: у керамичарској радионици, столарској радионици, кројачкој радионици и пластенику и дневни боравак за дјецу са тежим и тешким сметњама. Активности које се проводе у циљу ресоцијализације/укључивања корисника-штићеника у друштво/заједницу су разни процеси интеграције: узајамне посјете између чланова Удружења и дјеце и омладине из школских и предшколских установа, учешће у спортским, културним и рекреативним активностима у локалној заједници.

Удружење дјелује на територији општине Требиња и све своје активности реализује у Центру за дјецу са посебним потребама.

Удружење располаже објектом (Центар за дјецу и омладину са посебним потребама)  од 450 м2 у центру града, који је сталан и у власништву је општине Требиње (Центра за социјални рад ), а Удружење га користи на временски рок од 30 година. Располаже дјечијим игралиштем од 600 м2 и земљиштем – пластеником површине 84 м2 које се налази у склопу Центра за дјецу и омладину са посебним потребама, у ком се реализује програм радне окупације. У пластенику се врши узгој цвијећа, повремено и за друге врсте расада, а систем узгоја је у саксијама.

Од превозних средстава Удружење располаже једним аутомобилом и једним комби возилом.

Удружење  има капацитет за 50 до 60 корисника за дневно збрињавање без ноћења, а збрињава сваки дан око 40 корисника. Већина програма се реализује у партнерству Удружења и Центра за социјални рад.

У Удружењу је регистовано 102 дјеце и омладине, узраста од једне до 45 година, са  различитим облицима психичких и физичких сметњи. Примарно је у питању ментална ретардација (у 80% случајева).

Удружење има 16 трајно запослених радника при чему сви раде директно са корисницима. Запослено је 8 родитеља , 4 особе са инвалидитетом (чланови Удружења)  један возач и три стручна радника. Удужење има и 8 волонтера од којих поједини долазе свакодневно, а неки по потреби. Раде на пословима рада са дјецом и омладином у радионицама, у спортскорекреативним активностима, у чувању дјеце са тешким психофизичким сметњама, пружају услуге превођења.

Права дјеце и омладине која се остварују чланством у Удружењу и кориштењем услуга Центра за дјецу са посебним потребама:

  • Право на породични живот
  • Право на социјалну заштиту
  • Право на организовање
  • Право на информисаност
  • Право на приступачност
  • Едукација
  • Право на рекреацију, спорт и културни живот

Контакт подаци:
Удружење родитеља дјеце и омладине са посебним потребама „Сунце нам је заједничко” Требиње
Адреса: Сјеверни логор бб, 89 101 Требиње
Тел: 00 387 59 273 301, 00 387 59 273 302
Тел/Факс: 00 387 59 273 300,
Е-маил: sunce.tb@teol.net,
Web stranica: www.urdop.org

Остави коментар