Чланице мреже

Свјетионик Приједор

Svjetionik Prijedor

Удружење грађана ”Свјетионик“ је невладина, непрофитабилна, организација грађана са својством грађанско-правног лица и сједиштем у Приједору, основана у априлу 1996. на иницијативу групе грађана и стручних радника из Приједора, уз подршку групе универзитетских професора одсјека Психологије на Филозофском факултету Бања Лука и швајцарске дјечије организације “Земља људи” (“Терре дес Хоммес”).

Мисија – Побољшање квалитета живота дјеце, младих и других група са посебним потребама, кроз анимирање и подршку развоју њихових потенцијала и укључивање у друштвени живот уз подизање свијести заједнице о потреби активног укључивања и подршке свих њених чланова.

Циљеви – Помоћ и подршка дјеци и младима у развоју и интеграцији у друштво. / Превенција токсикоманије, малољетничке делинквенције, полних болести, АИДС-а и стварања социјалних предрасуда. / Афирмација креативних афинитета дјеце и младих, укључивање у друштвене и економске токове и јачање капацитета за супростављање негативним утјецајима окружења. / Промоција предузетништва, смањење незапослености и побољшање квалитета радне снаге. / Промоција демократских вриједности савременог друштва. / Смањење социјалне искључености кроз јачање система социјалне заштите. / Заштита животне средине.

Циљне групе – Дјеца, млади, породице, ризичне и маргиналне групе (повратници, избјеглице, стари, дјеца са посебним потребама, маргинализована дјеца, дјеца девијантног понашања, дјеца без породичног старања, итд.).

Активности – Од свог оснивања континуирано ради у пољу дјечијих и људских права, здравствене и социјалне заштите, демократије, образовања и предузетништва, на рјешавању приоритетних питања најугроженијих категорија становништва и пружању подршке тим истим категоријама у циљу побољшања њиховог стања (квалитета живота) у друштву и смањења свих облика дискриминације, стигматизације и искључености кроз низ програмских активности, као што су: промоција, имплементација и мониторинг права, едукација дјеце о њиховим правима, повећање партиципације дјеце и младих у процесима одлучивања у заједници, едукација младих о предузетнишву, креирање заједничких база података о дјечијим индикаторима у општинама БиХ, превенција болести, креирање пилот социјалне карте као модела за репликацију, едукација стручних радника (општински службеници, социјални радници, љекари, просветни радници, итд.), о људским правима, новим софтверима за рад на праћењу имплементације права, новим моделима социјалне и здравствене заштите, активности заштите животне средине, израда лифлета, брошура, постера, билтена у наведеним областима дјеловања, итд.

Једна занимљивост – Уз подршку УНИЦЕФ-а, млади Свјетионика су 1998. године направили први цртани филм у БиХ, под називом «Свјетионик», који говори о борби између Добра и Зла и побједи Добра, који је приказан у неколико земаља свијета.

Контакт подаци:
Удружење грађана “Свјетионик”
Адреса: Проте Матије Ненадовића бб, Дом пензионера И спрат, 79 101 Приједор
Контакт телефони: 00 387 (0) 52 240 400; 243 150
Фаx: 00 387 (0) 52 240 400
Е-маил адреса: svjetion@teol.net; info@nvo-svjetionik.org
Internet / WEB / adresa: www.nvo-svjetionik.org

Остави коментар