Активности

Саопштење за јавност – Учинимо смјернице обвезујућим

snazniji-glas-za-djecu-bos-preview

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

СМЈЕРНИЦЕ ЗА ПОСТУПАЊЕ У СЛУЧАЈУ НАСИЉА НАД ДЈЕЦОМ МОРАЈУ ПОСТАТИ ОБВЕЗУЈУЋЕ ЗА СВЕ

 

Сарајево, 21.01.2016. – У Сарајеву је данас одржана сједница Вијећа за дјецу Босне и Херцеговине, на којој је разматрано провођење Акционог плана за дјецу БиХ за период 2015-2018., као и модалитети за провођења мјера које имају за циљ сузбијање вршњачког насиља.

Представници мреже „Снажнији глас за дјецу” позивају да се хитно приступи дистрибуцији већ усвојених Смјерница за поступање у случају насиља над дјецом у БиХ, не само образовним институцијама и центрима за социјални рад него и цјелокупној БХ јавности.

„Иако су усвојене још 2013. имамо сазнања да ни поједина надлежна кантонална министарства нису упозната са Смјерницама, а камоли установе које раде са дјецом“. Мрежа „Снажнији глас за дјецу“ спремна је у најкраћем року организовати упознавање како релевантних надлежних органа у БиХ тако и свих родитеља/старатеља са садржајем Смјерница које свакако могу допринијети борби против насиља над дјецом“, изјавила је координаторица мреже, Берина Церибашић.

„Смјернице за поступање у случају насиља над дјецом већ постоје и оне на врло децидан начин прописују како препознати, како  поступати,  коме се обратити, те шта су чије обавезе у случајевима занемаривања, физичког насиља, психолошког или емоционалног насиља као и сексуалног насиља, што све спада под термин насиље над дјецом.  Смјернице се морају учинити доступним не само властима и образовним институцијама него свеукупној  јавности.  Заштита дјетета је задаћа не само родитеља или појединих дијелова система него БХ друштва у цјелини”, закључила је Церибашић.

Мрежа велики недостатак постојећих Смјерница види у  непостојању санкција за све оне који нису заштитили дјецу жртве насиља или нису пријавили насилнике, посебно за професионалце који раде са дјецом, те сматра да је потребно хитно наћи модуле по којима би се најоштрије санкционисале ове особе.

Поред овога, мрежа „Снажнији глас за дјецу” преузела је обавезу припреме и дистрибуције Смјернице за одређивање најбољег интереса дјетета, те се обавезала осигурати дистрибуцију и ових смјерница у јавне и приватне установе социјалне помоћи, образовања, здравства, те судовима, управним органим али и законодавним тијелима како би се осигурало побољшање дјеловања професионалаца у наведеним институцијама у најбољем интересу дјеце у БиХ.

Смјернице за поступање у случају насиља над дјецом у Босни и Херцеговини можете преузети на сљедећем линку: хттп://www.сназнијигласзадјецу.ба/бс/документи/2

Мрежа „Снажнији глас за дјецу” је  једина мрежа невладиних организација у БиХ која се бави правима дјеце. Чини је 20 организација које дјелују у нашој земљи. Задаци мреже су, између осталог и надзор над  стањем у  сегменту права дјетета у БиХ, али и заговарање о издвајању буџетских средстава на свим нивоима власти намјењених дјеци. Такође, мрежа се залаже за подстицање друштвене одговорности профитног сектора с циљем повећања финансијских средстава намјењених дјеци.

Вијеће за дјецу је стално тијело Вијећа министара БиХ, формирано је је крајем 2002. године, а мрежа „Снажнији глас за дјецу” у раду Вијећа учествује од 2013. године.

 

Остави коментар