Активности

Потпишимо и ратифицирајмо ОП3! – Отворено писмо дјеце

Potpišimo i ratificirajmo OP3! - Otvoreno pismo djece

Отворено писмо дјеце поводом Међународног дана права дјетета

Потпишимо и ратифицирајмо Трећи опциони протокол уз Конвенцију о правима дјетета!

Прије тачно годину дана, наши вршњаци, дјеца представници мреже невладиних организација „Снажнији глас за дјецу“, обратили су се властима у Босни и Херцеговини и позвали на усвајање Трећег опционог протокола о комуникацијским процедурама уз Конвенцију о правима дјетета. Уколико се наша права крше, а све друге опције жалбе смо исцрпили у нашој држави, трећи Опциони протокол нам омогућава подношење жалбе Уједињеним нацијама.

Трећи опциони протокол (ОП3) Босна и Херцеговина није потписала нити ратификовала иако се исти у државама потписницама примјењује од 14. априла 2014. године.

До данас, Протокол је потписало 50 земаља свијета а 20 земаља је ратификовало. То значи да дјеца у тим земљама имају један механизам више за заштиту својих права од дјеце у Босни и Херцеговини.

Дјеца Босне и Херцеговине не треба да буду мање важна од друге дјеце.

У недавно проведеном истраживању, у којем су учествовала дјеца из шест градова Босне и Херцеговине, 93% дјеце тврди како се права дјетета крше у њиховим срединама. Занимљиво је да 26% дјеце сматра да права дјеце највише крше органи власти односно политичари.

Мало мање од половине испитаника, 48%, изјавило је да је њихово право било угрожено али је само 13% њих тражило заштиту за своја права. Охрабрила нас је чињеница да је 39% анкетиране дјеце чуло за ОП3 али нас брине да чак 89% анкетираних сматра да дјеца не знају довољно о заштити својих права.

Овим путем Вас још једном позивамо да усвојите Опциони протокол о комуникацијским процедурама и на тај начин допринесете бољој заштити права дјетета у нашој земљи. Усвајање трећег Опционог протокола је само један од корака да држава има сретну и задовољну дјецу, али и одговорне грађане у будућности.

Позивамо и вршњаке да се боље информишу о својим правима и траже заштиту коју им гарантује Конвенција о правима дјетета.

Надамо се да ћете уважити наш глас и да ће Протокол бити потписан.

                                                                                                         Дјеца чланови мреже

                                                                                                        „Снажнији глас за дјецу“

Дјеца, чланови Дјечијих парламената опћина Нови Град Сарајево и Вогошћа ће на дан 20.11.2015. (петак), у времену од 11:00 – 12:30 х

провести акцију упознавања грађана са Опционим протоколом

на тргу испред Сарајево Цитy Центра

 

Остави коментар