Дјечији кутак

Наставак активности групе «Заувијек пријатељи» из Приједора

Nastavak aktivnosti grupe Zauvijek prijatelji iz Prijedora

Дјевојчица, 14 год. «Захваљујући радионицама постала сам озбиљнија и захвалнија на свему што имам. Осјећам се зрелије!»

Дјечак, 12 год. «Хтио сам да учествујем у нечему, а пошто нисам члан ниједне секције, дошао сам на радионицу. Није ми жао што се до сада нисам нигдје учланио, јер ми се много свидјела ова радионица».

Дјевојчица, 14 год.» За мене Дан дјетета значи да дијете тај дан треба да има сва права, ал то не значи да не мора и другим данима. Људи (одрасли) на тај дан треба да схвате шта значе дјечја права…»

У периоду септембар – децембар 2012. године група «Заувијек пријатељи» је реализовала укупно 8 радионица.

У другом циклусу активности, праћена је већ задана методологија рада. Групу дјеце чини око 25 чланова, приближно једнаког броја дјечака и дјевојчица, са заступљеним различитим статусом дјеце, како националним и вјерским, тако и социјалним. У групи се биљежи присуство неколико нових чланова, али се може рећи да је већина чланова остала непромијењена. И даље влада велики интерес за чланство од стране оних ученика школе који нису чланови групе. У групи су заступљена дјеца узраста ВИ,ВИИ,ВИИИ разред.

На досадашњим радионицама примијењене су вјежбе: Игрица за бољу повезаност дјеце, Картице жеља и потреба, Шта можемо учинити – партиципација дјеце (вјежба права и одговорности), Креирање упитника, Матрица приоритета, израда Акционог плана, итд.

На реализованим радионицама у периоду септембар – децембар 2012, група се бавила редефинисањем правила рада, «стари» чланови су упознавали «нове» чланове са активностима које су реализоване у претходном циклусу, услиједило је подсјећање на Конвенцију о дјечијим правима, истраживање потреба вршњака и израда Акционог плана. Може се уочити помак у дјечијем разумијевању њихових права, али се може уочити и да су дјеца више заинтересована за радионице које подразумијевају предузимање конкретних корака у изради и реализацији АП.

На основу упитника који су дјеца креирала, како би истражила потребе својих вршњака, може се издвојити неколико проблема, који погађају ове младе људе, а то су:

  1. недостатак опреме за извођење наставе физичког васпитања
  2. недостатак опреме за извођење наставе биологије
  3. недостатак опреме за извођење наставе хемије
  4. недостатак опреме за извођење наставе техничког васпитања
  5. уређење школског дворишта
  6. набавка школских ормарића за књиге
  7. набавка униформи за ђаке

Прије израде Акционог плана, дјеца су имала задатак да се код предметних наставника физичког васпитања, хемије, биологије и техничког васпитања распитају о неопходним наставним помагалима, њиховој цијени и могућностима набавке.

Поред редовних активности, у овом периоду је обиљежена Дјечија недјеља, као и Дан дјетета 20.11.2012. у ТЦ «Конзум». Овом приликом је суграђанима подијељен промотивни материјал. Дјеца су добила све похвале од директорице школе, као и од случајних пролазника запослених у другим школама. Интерес дјеце за учешће на радионицама је интензивиран након јавне похвале чланова групе пред свим разредима од стране директорице.

Акциони план групе «Заувијек  пријатељи»

Проблем Циљеви Активности Одговорна особа Очекивани резултат Неопходни ресурси Извор финансирања
Недостатак школске опреме Повећање квалитета наставе набавком наставних средстава – Распитати се о информацијама потребним за набавку средстава– Куповина средстава

– Предаја средстава управи школе / предметном наставнику

– Група „Заувијек пријатељи“ – Набавка наставних средстава и подизање квалитета наставе – Финансије– Поуздане информације

– Људски ресурс

– Обезбиједити доставу средстава

– Донатори

Остави коментар