Чланице мреже

Здраво да сте Бањалука

Zdravo da ste Banjaluka

“Здраво да сте” је удружење грађана које неформално дјелује од 1992.године, а регистровано је 1996. године. Према мисији организације “Здраво да сте” је : група професионалаца, волонтера и посвећених појединаца која помаже људима у невољи и онима којима је потребна подршка у развоју. Подржавамо право на развој дјеце, младих и одраслих путем групних и развојних активности које реализујемо на територији наше земље и вјерујемо да ћемо подржавајући развој групе помоћи развој појединаца и допринијети развоју заједнице. У свом раду се базирамо на правима која свој дјеци гарантује Конвенција о правима дјетета, као и на психолошким и социјалним развојим теоријама које подразумијевају учешће дјеце, развој групе и заједнице. Организација посебну пажњу посвећује програмима у заједници намијењеним младима (омладински центри) и сарадњи са школама, локалним заједницама и другим удружењима са сличном мисијом.

Организација дјелује кроз два оквирна програма: Омладински програм и Програм унапређења дјечијих права.

Кроз Омладински програм смо отворили омладинске центре у Приједору (1996.године), Бања Луци (1996.године), Српцу (2010. године) и Челинцу (2010.године), од којих су два израсла у самосталне организације, у Приједору (удружење “Свјетионик”) и Челинцу (удружење “Могу”). Сви омладински центри су активни и дјелују као лидери организовања дјеце и младих у својим заједницама а и шире. Кроз рад са младима у омладинским центрима дјеци смо понудили подстицајно окружење за њихов развој и образовање, прилагођено њиховим жељама и потребама, као и могућностима заједница у којима дјелују.

Кроз Програм унапређења дјечијих права већ више од десет година се бавимо упознавањем дјеце и одраслих о Конвенцији о правима дјетета и праћењем стања у земљи у односу на стање права дјеце (у сарадњи са другим НВО, посебно организацијом Наша дјеца из Сарајева). Посебне активносте се већ више година посвећују промоцији и развијању дјечијег учешћа у друштвеном животу, и борби против насиља над дјецом и међу дјецом.

Кроз наше дјеловање посебно смо подстицали развој цивилног друштва, посебно организација које раде са дјецом и за дјецу, те смо у заједничким напорима и заједничком процесу учења настојали да унаприједимо ситуацију у којој живе дјеца у земљи.

Контакт подаци:
Адреса: Симе Матавуља 2, 78 000 Бања Лука
Телефон/факс: +387 51 218 363
Е-маил: info@zdravodaste.org
Web: www.zdravodaste.org ; www.zastitimodjecuodnasilja.org

Остави коментар